juny 13th, 2011
-

-

Gener 2001, Toronto, Canada. La Universitat de York, va organitzar una xerrada  sobre seguretat i prevenció del delicte amb l’oficial de policia Miguel Sanguinetti, que va dir que “les dones han d’evitar vestir-se com a *Sluts (fresques, putes), per no ser víctimes”.

Més enllà de les disculpes posteriors de la policia, 5 joves feministes van decidir sortir al carrer per trencar amb aquests prejudicis culturals i rebutjar qualsevol acció d’assetjament sexual independentment de com vesteixis, com visquis el sexe -ja sigui per plaer o feina-….reclamant respecte i protecció sense discriminacions. Re-apropiant-se de la paraula Slut, plena de connotacions pejoratives en la llengua patriarcal. Van organitzar la marxa per Toronto, coneguda com la 1a SlutWalk, 3 d’abril 2011.

*Slut: difícil traducció, molts conceptes, des de fresca, “zorra”, guarra, puta… (L’entrada a la wikipèdia: http://en.wikipedia.org/wiki/Slut i thesaurus online: http://www.thefreedictionary.com/slut)

03No és no. Les SlutWalks posen l’accent en les discriminacions i violències que patim quan l’aparença no respon a les normes estètiques, als comportaments sexuals… que dicta l’heteronormativitat imperant. A les marxes participa tothom més enllà de la classe social, edat, identitat sexual, ètnia, orientació sexual. Majoritàriament  es participa vestint com l’imaginari heteronormatiu representa a 1 slut: tacons d’agulla, faldilles curtes, mitges llampants, roba ajustada, maquillatge ben visible, poca roba, vestit de roba interior, només en sostenidors…o bé amb samarretes amb la paraula SLUT . Les marxes són nombroses, hi ha mobilitzacions de 3.000 participants.

crides a les marxes:
no és no, sense excuses. el meu vestit no és un SI. orgull Slut.

slut-walk-04-2011-modaylook-revista-online-moda

-

L’acció local de Toronto s’ha estès i ja té repercussions globals, tot un èxit
d’un moviment que es rebel·la contra el patriarcat. Des del 3 d’abril ja s’han realitzat SlutWalks per 15 països, són les Slutwalks satèl·lits, organitzades majoritàriament per dones joves. A la web del moviment hi ha la llista de convocatòries previstes per tot arreu, hi ha de programades fins octubre. Han arribat a Europa, amb marxes a Càrdif, Dublin, Londres, Amsterdam, Croàcia i Paris… Les marxes estan coordinades, generen debats col·lectius, llistes distribució, grups a facebook, twitters….Les creadores de la iniciativa ja han anunciat que a l’estiu tindran enllestida una nova web i que repetiran la convocatòria l’any vinent, 3 de juny 2012 a Toronto.

slutwalk

-

El moviment SlutWalks no deixa indiferent al moviment feminista d’allà per on passa. Desenvolupat majoritàriament a canadà i EEUU (amb 57 marxes pels diferents estats), en les últimes setmanes, els debats i reflexions que bullen als blogs i xarxes socials, estan arribant a mitjans comunicació més reconeguts. Debats sobre l’idoneïtat de posar tot l’accent en la paraula Slut, si té en compte suficientment l’intersecció de l’ètnia, sobre el contingut de l’acció, o si aquest tipus d’accions són el feminisme del futur. Reflexions que s’estenen i mostren que el feminisme continua en moviment tant en pràctica com en la creació de pensament. Les SlutWalks posen una vegada més el focus  d’atenció en l’aposta feminista (comuna pels diferents feminismes) d’acabar amb el patriarcat, sistema de poder classista, racista i heteronormatiu que ens cossifica per mantenir-se.

not-asking-smeggitt

-

Les marxes arribaran a casa nostra? Temps. El contingut de fons està present, i des de fa anys i anys. 2 exemples recents i propers:

l’escola feminista d’estiu 2011 Utopies feministes, cossos insubmisos, 3 i 4 de juny a Barcelonal’escrit de rebuig a l’assetjament sexual  de les feministes indignades a l’acampada Plaça Catalunya.

Links:

SlutWalks and the future of feminism. By Jessica Valenti, Published: June 3.
http://www.washingtonpost.com/opinions/slutwalks-and-the-future-of-feminism/2011/06/01/AGjB9LIH_story.html

http://crunkfeministcollective.wordpress.com/2011/05/23/slutwalks-v-ho-strolls/

http://www.slutwalktoronto.com/satellite/satellites-list-dates

http://twitter.com/SlutWalkTO

http://www.facebook.com/SlutWalkToronto

Parlen de les SlutWalks, en castellà:

http://feministasfeas.blogspot.com/2011/06/si-mi-escote-es-epico-e-invitador-no.html

http://www.jornada.unam.mx/ultimas/2011/06/11/11151912-marcha-de-mujerzuelas-reune-a-varios-miles-en-londres

http://www.animalpolitico.com/marcha-de-las-putas/

Barcelona, maria a.

Compartir:
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Netvibes
 • PDF
 • RSS
 • Technorati
 • Twitter
 • Meneame
 • MisterWong
 • email
 • Print
 • Reddit
 • Wikio

entrades relacionades

No
Comments

Tags:
,