abril 4th, 2011

L’any 2011 ha estat declarat per la UNESCO com a Any Internacional de la Química amb motiu, entre altres raons, del centenari del Premi Nobel atorgat a Marie Curie –Marja Sklodowska- per les seves aportacions a la Química; el que resulta menys conegut és que, aprofitant el valor simbòlic de la figura de Madame Curie, posseïdora de dos premis Nobel i una de les persones dedicades a la ciència més importants de la història (independentment del sexe), 2011 ha estat triat, també, com a Any Internacional de les Dones Científiques.

L’IEC apropa la química a tots els públics

L’Institut presenta l’edició en català del llibre Els elements, de Theodore Gray i inaugura l’exposició «Marie Curie 1867-1934», un recorregut per la vida de la científica polonesa per a commemorar els cent anys des que se li va atorgar el Premi Nobel de Química l’any 1911. Les activitats s’emmarquen dins la commemoració de l’Any Internacional de la Química

Portada de l'edició en català d'Els elements i fragment del cartell de l'exposició sobre Marie Curie

Portada de l'edició en català d'Els elements i fragment del cartell de l'exposició sobre Marie Curie

El llibre Els elements es presentarà el pròxim dimecres, 6 d’abril, a dos quarts de set del vespre, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC. En l’acte també s’inaugurarà l’exposició «Marie Curie 1867-1934», elaborada pel Museu Curie de París i que repassa la trajectòria de la cèlebre científica amb motiu del centè aniversari del Premi Nobel de Química que li va ser concedit el 1911. L’acte s’inclou dins les activitats que l’Institut ha programat per a commemorar l’Any Internacional de la Química.

Exposició MARIE CURIE 1867-1934

Del 6 d’abril al 16 de desembre de 2011. Institut d’Estudis Catalans -  C. del Carme, 47, de Barcelona. Entrada lliure

Homenatge a una dona extraordinària

La científica Marie Curie. Foto: Museu Curie

Maria Sklodowska va néixer el 1867, en el si d’una família de professors, i va viure una infància i una joventut marcades per l’ocupació russa del seu país, Polònia. El seu somni era dedicar-se a la ciència i com que el reglament de la Universitat de Varsòvia, la seva ciutat natal, no permetia a les noies accedir als estudis superiors, el 1891 es va desplaçar a París i es va matricular a la Facultat de Ciències de la Sorbona. L’exposició «Marie Curie 1867-1934» explica la trajectòria de la cèlebre científica des de la seva infància fins a la seva mort l’any 1934. L’exposició ha estat elaborada pel Museu Curie de París i ha estat cedida a l’IEC, que l’ha traduïda al català i l’exposarà al pati de la Casa de Convalescència fins al 16 de desembre.

Casada amb el físic Pierre Curie, Marie va dedicar tota la vida a la ciència i va assolir fites que, fins aleshores, no havia assolit mai cap dona. Entre les més rellevants, destaca que va rebre dues vegades el Premi Nobel i que va ser la primera dona catedràtica de la Facultat de Ciències de la Sorbona. Marie Curie va rebre, juntament amb el seu marit i Henri Becquerel, el Premi Nobel de Física l’any 1903, i vuit anys després, ja vídua, va ser guardonada amb el Premi Nobel de Química pel descobriment del poloni i el radi.

Durant la Primera Guerra Mundial, Curie va desenvolupar una important tasca humanitària: va organitzar els serveis de radiologia i radioteràpia dels hospitals militars i va muntar vint unitats mòbils i vint d’estàtiques de raigs X per a poder fer diagnòstics ràpids als ferits; va estudiar anatomia amb l’objectiu d’estudiar l’efecte guaridor del radó en les ferides de guerra, i va formar cent cinquanta tècnics en radiologia. Segons Pilar González Duarte, «era una dona amb unes qualitats científiques i humanes excepcionals, que va desenvolupar una tasca humanitària del nivell de la de Martin Luther King o Vicenç Ferrer».

Curie va morir el 1934 víctima d’una leucèmia i va ser enterrada al panteó familiar de la ciutat francesa de Sceaux. Un any després de la seva mort, Albert Einstein destacava de Curie que «tenia una força i una sinceritat, una duresa contra si mateixa i una integritat de judici difícils de trobar en una sola persona». L’any 1995, el Govern francès va decidir traslladar les despulles de Pierre i Marie Curie al Panteó de París, on descansen actualment. De nou, es va reafirmar la condició de pionera de Marie Curie: va ser la primera dona que tingué l’honor de ser enterrada en aquest edifici.

L’exposició «Marie Curie 1867-1934» i la publicació d’Els elements en català s’emmarquen dins els actes de l’Any Internacional de la Química, que té per objectius fer conèixer la importància de la química en el progrés de la humanitat, animar els joves a estudiar aquesta disciplina científica, generar entusiasme pel futur creatiu de la química, reconèixer el paper de les dones en descobriments químics cabdals i celebrar el centenari del Premi Nobel de Química atorgat a Marie Curie.

Una exploració visual dels elements

Usos i propietats del titani. Del llibre Els Elements, IEC

Organitzat segons l’ordre que marca la taula periòdica, Els elements mostra cada element químic mitjançant una fotografia de grans dimensions de l’element pur i, a més, inclou fotografies d’algunes de les formes en què es pot trobar en la vida quotidiana. A cada pàgina hi ha un text que explica la història, les propietats i les curiositats de l’element i dels compostos. A més, s’inclouen dades científiques que defineixen l’element: el pes atòmic, el radi atòmic, el diagrama de l’estructura cristal·lina, i també representacions gràfiques de l’ordre d’incorporació dels electrons en els orbitals, de l’espectre d’emissió atòmica i de les temperatures en les quals és sòlid, líquid o gas.

En el cas del titani, per exemple, tal com explica Gray, és un dels més populars dels elements químics i representa la força tant en el nom ―que prové dels titans, una estirp de déus de la mitologia grega― com en els fets, ja que s’utilitza en motors d’avions de reacció, en eines i en coets per la seva gran resistència. A més, pel fet de ser inoxidable i no al·lergogen, és freqüent trobar-lo en forma de pròtesis, implants dentals o, fins i tot, pírcings. Compostos com el nitrur de titani, de color daurat, es troben recobrint les broques de trepants i fresadores o les fulles de les maquinetes d’afaitar; el diòxid de titani, d’altra banda, és el pigment blanc universal. Totes aquestes explicacions s’il·lustren amb fotografies de l’autor i de Nick Mann en què es poden veure amb tot detall les formes en què podem trobar el metall al nostre entorn.

Segons Pilar González Duarte, membre de l’IEC, catedràtica emèrita de Química de la UAB i traductora de l’obra al català, el llibre «apropa la química a qualsevol persona que tingui una mica de curiositat, i ho fa d’una manera engrescadora i entenedora». Tal com afirma en el pròleg del llibre, que signa conjuntament amb Salvador Alegret ―membre de l’IEC i encarregat de la supervisió terminològica de l’obra―, s’espera que la versió en català de l’obra de Gray «ajudarà a fer entendre que progrés i química són indissociables».

claustre IEC

claustre IEC al c.Carme 47, BCN

El diumenge 10 d’abril, l’IEC obre les portes a la ciència

De les deu del matí a les dues de la tarda del diumenge 10 d’abril, la Casa de Convalescència, seu de l’IEC, restarà oberta al públic. Es podran visitar els espais més emblemàtics de l’edifici i l’exposició «Marie Curie 1867-1934». Per a l’exposició, s’han programat visites comentades a les onze del matí i a les dotze del migdia.

Font: http://www.iec.cat/butlleti/152/actiu.htm

Més links relacionats:

Díptic de l’Exposició: http://blocs.iec.cat/aiq2011/files/2011/03/diptic_definitiu_Curie.pdf

Marie Curie a la Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie

Anexo:Mujeres ganadoras del Premio Nobel: http://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Mujeres_ganadoras_del_Premio_Nobel

Blog Any Internacional de la Química http://blocs.iec.cat/aiq2011/

Informació de l’exposició: http://blocs.iec.cat/aiq2011/2011/03/17/exposicio-%C2%ABmarie-curie-1867-1934%C2%BB/

Año Internacional de las Mujeres Científicas:

http://www.quimica2011.es/actividades/otras-actividades/%C3%B1o-internacional-de-las-mujeres-cient%C3%ADficas

http://www.oei.es/decada/boletin062.php

http://generoconclase.blogspot.com/2011/03/2011-ano-internacional-de-las-mujeres.html

Compartir:
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Netvibes
 • PDF
 • RSS
 • Technorati
 • Twitter
 • Meneame
 • MisterWong
 • email
 • Print
 • Reddit
 • Wikio

entrades relacionades

No
Comments

Tags: