maig 18th, 2017
Comunicat sobre el Gastromoda, activitat realitzada a Manlleu on s’exposa el cos de la dona a diferents restaurants de la població:

Des de La Xinxa, grup feminista de Manlleu, rebutgem l’ús dels cossos de les dones com a reclam publicitari per a botigues i restaurants i també per incentivar el consumisme capitalista. Utilitzar els cossos de les dones per tenir més vendes ens deshumanitza tot situant-nos com a objectes de consum, per comprar, vendre i fer el que altres vulguin.

Al Gastromoda de Manlleu s’ha mercantilitzat amb joves menors d’edat fent-les passejar en calces, sostens i talons sota les mirades directes de comensals vestits i majors d’edat majoritàriament. Mirades que no van dirigides a la roba que duen les noies, que seria l’objectiu, sinó als seus cossos, que per això hi ha més pell que roba exposada.

Noies escollides conscientment: joves, primes i blanques, seguint els canons de “bellesa” marcats socialment. Canons convertits en ideals inassolibles per a la majoria de dones. El temps, el cost i l’esforç que suposa intentar aconseguir aquests cossos “ideals” ens esclavitza, ens denigra i destrueix a poc a poc la nostra autoestima. Contínuament se’ns recorda que els nostres cossos no són perfectes, que no podem acceptar-los, que necessiten tints, anticel·lulítics, sostens push-up, rímel, cremes, laxants i altres elements per apropar-nos només unes mil·lèsimes a l’ideal de “bellesa”. Ens tenen entretingudes perquè el poder el continuïn posseint els mateixos, els de sempre, els que no compten amb nosaltres tot i que som la meitat de la població. I mentre ens tenen entretingudes s’enriqueixen amb tots els productes que ens diuen que hem de fer servir. Si el dia de demà totes les dones del món estiméssim el nostre cos, l’economia mundial s’enfonsaria.

La pressió estètica que vivim les dones, especialment les més joves, invisibilitza la diversitat dels cossos, la bellesa que hi ha en cadascuna de nosaltres i, el més important, invisibilitza que el valor de les dones no es troba en els nostres cossos, sinó en el nostre cervell, en qui som.

El proper dissabte és la nit encantada de Manlleu, ens preguntem si, de nou, les dones tornarem a ser objectes, si el nostre valor el tornaran a posar en el nostre cos.

La Xinxa, Grup Feminista de Manlleu

Fotografies del Gastromoda

La Xinxa

Grup Feminista de Manlleu
https://twitter.com/XinxaFeministahttps://www.facebook.com/xinxafeminista/

entrades relacionades

No
Comments

Tags:

maig 17th, 2017

Benvolgudes i benvolguts,

Us escrivim per recordar-vos que demà, dijous 18 de maig, esteu convocats a un acte molt important: explicarem els resultats de la campanya Casa nostra, casa vostra, llançarem la convocatòria d’ajudes a organitzacions socials i presentarem un document amb propostes concretes dirigides a les administracions locals, catalanes i espanyoles. I, a més, parlarem del futur de Casa nostra, casa vostra.

L’acte tindrà lloc tres mesos després de la manifestació més gran del món pels drets de les persones refugiades i migrants. Mig milió de persones vam dir ben alt que #VolemAcollir, i les administracions es van comprometre a donar-nos resposta. Però, què han fet en aquests tres mesos?

Dijous, 18 de maig
18:30
Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rambla de Catalunya, 10 Barcelona

Si no podeu assistir a l’acte, el podreu seguir en streaming a través de les xarxes socials de la campanya.

Moltes gràcies pel vostre suport, fins demà!

Judit Pastor i Costa
T 636430143

entrades relacionades

No
Comments

Tags:

maig 14th, 2017

Cursos de Periodismo aplicado (Antonio Maestre) y Comunicar con perspectiva de género (Magda Bandera y Alba Mareca) en Madrid.

Ofrecemos cinco becas a estudiantes con una reducción del 50% sobre la tarifa general.

Actualización (10 de mayo de 2017):

Los dos cursos de periodismo se posponen a septiembre.
Si quieres recibir información de las próximas convocatorias, apúntate a nuestra lista de correo. Únicamente te escribiremos para informarte de nuestros cursos.

CURSOS DE PERIODISMO DE LA MAREA

Cursos de periodismo: Periodismo aplicado

Descubre las claves del  periodismo aplicado: documentación, investigación, redes sociales… Taller práctico impartido por Antonio Maestre. Disponibles 5 becas para estudiantes (60 euros). Más información.

Temario:

* ¿Qué es la perspectiva de género? ¿Cómo introducirla en tus reportajes? Cambiar la mirada. Análisis de noticias y titulares. Ejercicios prácticos.

Lenguaje no sexista. Ejercicios prácticos.

* ¿Cómo se transmiten los estereotipos y roles asignados a las mujeres? ¿Cómo “desactivarlos”?

* ¿Cómo y cuándo se invisibiliza a las mujeres? Déficit de mujeres opinadoras, expertas,protagonistas de las informaciones.

* ¿Cómo organizar una agenda que facilite el trabajo a la hora de buscar expertas y fuentes? Intentar conseguir la paridad en la información.

* Análisis del tratamiento informativo de las mujeres en las diferentes secciones, en especial en las de Economía, Política y Deportes.

* Cómo informar correctamente sobre crímenes machistas y agresiones sexuales.

* Análisis de la prensa dirigida a mujeres.

Redes sociales.

¿Tienes alguna duda sobre nuestros cursos de periodismo? Escribe a cursos@lamarea.com o llama al teléfono 91 531 36 06.

entrades relacionades

No
Comments

Tags:

maig 9th, 2017

Degut a l’èxit a l’estrena de VENUS, (sold out!) s’ha decidit programar-la en cartellera a partir del divendres 12 de maig als Balmes Multicines V.O.
(c/ Balmes, 422-424)

Dues sessions diàries: a les 20h i a les 22h.

Compra les teves entrades anticipades aquí
https://www.grupbalana.com/cine/cartellera/confessions-de-dones-nues/

…I durant tot el més de maig a més de 40 sales a Catalunya
Consulta-les
aquí

Col·laboren:

LaDirecta  | Catorze.cat  |  Setem  |  TR3SC  |  Ambaixada de Dinamarca

Ot Burgaya

Producció – DocsBarcelona del Mes

ot@docsbarcelona.com

produccio@eldocumentaldelmes.com

c/Rosselló 184, 2n 3a

08008 Barcelona (Spain)

Tel. 93 452 46 18

eldocumentaldelmes.com

facebook.com/docsbarcelona

twitter.com/docsbarcelona

banner_venus

entrades relacionades

No
Comments

Tags:

maig 7th, 2017

Feminista , dirigida por Myriam Fougère, coproductor Pauline Voisard, documental, 60 min., 2017, Canadá

Feminista , es una película de carretera feminista.

https://www.indiegogo.com/projects/feminista-a-feminist-road-movie-women-feminism–3#/

No
Comments

Tags:

maig 3rd, 2017

VENUS

Estrena dijous 4 de maig a les 20:00h
Aribau Multicines (c/Aribau, 8-10 – Barcelona)

Confessions de dones nues

DocsBarcelona del Mes presenta Venus, el documental sobre sexualitat femenina que ha batut tots els rècords de taquillatge a Dinamarca, país d’origen de les directores i protagonistes. El que havia de ser el procés de recerca previ a la creació d’una pel·lícula eròtica feta per dones i dirigida a dones, es va acabar convertint en la pel·lícula en si. Venus explora la relació que les dones tenen amb el sexe simplement situant la càmera davant desenes de dones que van accedir a participar en el projecte. Les protagonistes es despullen poc a poc davant de la càmera en un exercici de confessió i autoanàlisi de la relació que tenen amb el plaer i amb el sexe, desmentint els estereotips creats per la concepció masclista de la sexualitat, que encara predominen a dia d’avui.

…I durant tot el més d’abril a més de 40 sales a Catalunya
Consulta-les
aquí


Col·laboren:

LaDirecta  |  Setem  |  TR3SC  |  Ambaixada de Dinamarca

Clara Escuder

DocsBarcelona del Mes

info@eldocumentaldelmes.com

Tel. 93 452 46 18 - Fax. 93 323 93 30
C/ Rosselló 184, 2n 3a

twitter.com/docsbarcelona

facebook.com/docsbarcelona

entrades relacionades

No
Comments

Tags:

maig 2nd, 2017

https://attachment.outlook.office.net/owa/rosallunabt46@outlook.com/service.svc/s/GetAttachmentThumbnail?id=AQMkADAwATE0OTgwLTRlODctMDUxYS0wMAItMDAKAEYAAAO1Qxa3tQdmRK6Qh8wgfXUzBwCpMenpAFBYq0SzxMESpFpl6AAAAgEMAAAAqTHp6QBQWKtEs8TBEqRaZegAAR7%2BkrsAAAABEgAQAI8YY4CoDWhAnUcWDJNQPs8%3D&thumbnailType=2&X-OWA-CANARY=meDmRhmo80i376iJ_-LrPvBdMlxckdQYkef9nTUG0zDXq_jKddEvmfQHDyXVxTKrXNKCPX3z8ss.&token=bb3a868a-b871-4dc7-8f15-43fce41948f1&owa=outlook.live.com&isc=1

https://attachment.outlook.office.net/owa/rosallunabt46@outlook.com/service.svc/s/GetAttachmentThumbnail?id=AQMkADAwATE0OTgwLTRlODctMDUxYS0wMAItMDAKAEYAAAO1Qxa3tQdmRK6Qh8wgfXUzBwCpMenpAFBYq0SzxMESpFpl6AAAAgEMAAAAqTHp6QBQWKtEs8TBEqRaZegAAR7%2BkrsAAAABEgAQAJ%2BvSDh8WNpDlhlRVWmUN9w%3D&thumbnailType=2&X-OWA-CANARY=meDmRhmo80i376iJ_-LrPvBdMlxckdQYkef9nTUG0zDXq_jKddEvmfQHDyXVxTKrXNKCPX3z8ss.&token=bb3a868a-b871-4dc7-8f15-43fce41948f1&owa=outlook.live.com&isc=1

https://attachment.outlook.office.net/owa/rosallunabt46@outlook.com/service.svc/s/GetAttachmentThumbnail?id=AQMkADAwATE0OTgwLTRlODctMDUxYS0wMAItMDAKAEYAAAO1Qxa3tQdmRK6Qh8wgfXUzBwCpMenpAFBYq0SzxMESpFpl6AAAAgEMAAAAqTHp6QBQWKtEs8TBEqRaZegAAR7%2BkrsAAAABEgAQAFv8DS6aa8tNixPVVVN0D7A%3D&thumbnailType=2&X-OWA-CANARY=meDmRhmo80i376iJ_-LrPvBdMlxckdQYkef9nTUG0zDXq_jKddEvmfQHDyXVxTKrXNKCPX3z8ss.&token=bb3a868a-b871-4dc7-8f15-43fce41948f1&owa=outlook.live.com&isc=1

Hola!

Us escrivim per explicar-vos un nou projecte que estem engegant, per si esteu interessades com a col·lectiu o individualment en participar, o per si voleu fer difusió!

La Raposa és un projecte de bar vegà i llibreria feminista que té per principal objectiu dotar el barri i la ciutat d’un espai de trobada i reflexió tant en l’àmbit formatiu com en el de l’oci, i impulsar i desenvolupar una xarxa veïnal de suport i aprenentatge mutu, intergeneracional i multicultural, que fomenti un model econòmic i de consum basat en principis ètics, solidaris i feministes.

Des de mitjans de març, La Raposa té la seva seu al carrer Tapioles, on podreu venir a visitar-nos a partir del maig. Per poder tirar endavant el projecte necessitem pagar el segon plaç de la llicència de traspas abans que s’acabi el mes, així que és el moment de col·laborar!

Feu-vos sòcies perquè La Raposa sigui possible!

Podeu contactar amb nosaltres a través de les xarxes socials

facebook.com/LaRaposaPobleSc

twitter.com/laraposapoblesc

al mail hola@laraposacoop.org o al web laraposacoop.wordpress.com

***

VOLS SABER MÉS?

La Raposa del Poble Sec és un projecte gestionat com a cooperativa de treball de dones, lesbianes i persones trans, que tindrà el seu espai al carrer Tapioles, al barri del Poble-sec (Barcelona).

Al bar, que entenem principalment com un espai de trobada veïnal, es podrà gaudir de tapes i plats 100% vegetarians a preus populars, elaborats amb productes majoritàriament obtinguts del mercat de proximitat, i begudes amb i sense alcohol per a totes les edats.

A la llibreria hi haurà títols de temàtica feminista i LGTBIQ, literatura infantil amb perspectiva de gènere i una sel·lecció d’assajos sobre el veganisme, tant com a dieta saludable, com a posicionament polític i antiespecista.

Volem ser la seu física d’un grup de consum autònom i ser part activa de les xarxes de criança del barri, així com ser un espai més de referència en la dinàmica quotidiana del veïnat del Poble-sec.

A més de les activitats diàries com a bar i llibreria, La Raposa obrirà les seves portes a activitats i tallers afins, i a altresesdeveniments artístics i musicals.

VOLS FER-TE SÒCIA I RECOLZAR LA RAPOSA? Per poder dur a terme aquest projecte, us necessitem a totes!

Pot ser sòcia de la cooperativa qualsevol persona particular, cooperativa, col·lectiu, associació, fundació, etc. i per fer-ho només ho ha de comunicar a l’Assemblea General i fer una aportació mínima de 100€ al capital social, una sola vegada, sense quotes, i retornablesen cas que es deixi de ser sòcia.

* En cas de grups o col·lectius, les avantatges s’atorgaran a la col·lectivitat i no a les persones que la composen.

AVANTATGES DE SER SÒCIA

Ser soci/a permet

* Participar del desenvolupament de la cooperativa a través de l’Assemblea

* Assistir a les trobades de sòcies

* Obtenir descomptes a la llibreria

* Obtenir descomptes en els tallers i les activitats organitzades per La Raposa

* Tenir prioritat a l’hora de proposar activitats, exposicions, tallers o esdeveniments a La Raposa

***

Què dius? Et ve de gust? Digue’ns coses, volem ser moltes i que La Raposa sigui una gran xarxa veïnal d’empoderament de dones, lesbianes i trans!

Una abraçada ben forta.

Momo, Nat i Alba.

La Raposa
bar vegà i llibreria feminista

Tapioles 47, Poble Sec BCN
+34 931257954
laraposacoop.wordpress.com

No
Comments

Tags:

maig 2nd, 2017

Bon dia companyes i companys de lluita!

Seguim amb el nostre #CicleFormatiuVM2017 i els tallers amb perspectiva de gènere dinamitzats per grans professionals.
Esteu convidades i convidats al següent taller d’aquest cicle:

“Diversitat sexual i de gènere: la realitat dels col·lectius LGTBI”, a càrrec de Miquel Missé
Divendres 12 de maig, de 10h a 12h
Al Espai 210 (c/Padilla 208-210, baixos, Barcelona)


Podeu fer-ne la difusió que considereu oportuna.

La participació és gratuïta. Per a participar al taller és necessari que feu petició d’assistència prèviament en aquest mateix correu i que us enviem la confirmació. També us demanem que si heu rebut la confirmació i finalment no hi podeu participar, ens ho feu saber per a poder cedir la plaça.

Si desitgeu deixar de rebre correus electrònics de la nostra entitat ens ho podeu fer saber al mateix correu.

Moltes gràcies a totes i tots. Seguim!

Carla Rigol
Hèlia Dones
654850527

entrades relacionades

No
Comments

Tags:

abril 25th, 2017

https://attachment.outlook.office.net/owa/rosallunabt46@outlook.com/service.svc/s/GetAttachmentThumbnail?id=AQMkADAwATE0OTgwLTRlODctMDUxYS0wMAItMDAKAEYAAAO1Qxa3tQdmRK6Qh8wgfXUzBwCpMenpAFBYq0SzxMESpFpl6AAAAgEMAAAAqTHp6QBQWKtEs8TBEqRaZegAARk9ZYkAAAABEgAQAA%2BGIctYoUxFgWZ4Vr1Jfu8%3D&thumbnailType=2&X-OWA-CANARY=qYkS21R5OEKd4rjtxTd3JcC-GI_qi9QYT5CbZU09foifDwWz7duzRTzRd2nynDwX2zPcquUJ80c.&token=5a550e45-953f-4072-a89c-28007bf06792&owa=outlook.live.com&isc=1

https://attachment.outlook.office.net/owa/rosallunabt46@outlook.com/service.svc/s/GetAttachmentThumbnail?id=AQMkADAwATE0OTgwLTRlODctMDUxYS0wMAItMDAKAEYAAAO1Qxa3tQdmRK6Qh8wgfXUzBwCpMenpAFBYq0SzxMESpFpl6AAAAgEMAAAAqTHp6QBQWKtEs8TBEqRaZegAARk9ZYkAAAABEgAQAPO9AZ42FbVOtpPp3NDwEjA%3D&thumbnailType=2&X-OWA-CANARY=qYkS21R5OEKd4rjtxTd3JcC-GI_qi9QYT5CbZU09foifDwWz7duzRTzRd2nynDwX2zPcquUJ80c.&token=5a550e45-953f-4072-a89c-28007bf06792&owa=outlook.live.com&isc=1

Us escrivim des d’IRÍDIA – Centre per la Defensa dels Drets Humans, per a demanar-vos la vostra adhesió a la campanya que estem duent a terme contra el règim d’aïllament penitenciari.

Entenem que el règim d’aïllament penitenciari no és compatible amb la dignitat humana ni amb el principi de reinserció social i així mateix s’ha detectat que està sent font de nombroses vulneracions de drets humans a les presons del nostre país. Per tot això, hem llançat aquesta campanya pública conjuntament amb totes les entitats que formem part de la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura de Catalunya, amb l’objectiu final que el Parlament de Catalunya es pronunciï sobre la necessitat de suprimir el règim d’aïllament del sistema penitenciari del nostre país.

A la web http://21hores.cat/ podreu trobar més informació sobre el règim d’aïllament penitenciari, així com elmanifest i les adhesions rebudes fins al moment.

Adherir-se al manifest només implica mostrar el vostre suport amb la campanya que estem duent a terme.

Tanmateix, aprofitem l’avinentesa per a convidar-vos a la roda de premsa que convocarem el proper dimarts 2 de maig al Teatre Maldà a les 10.30h del matí per tal de fer pública i extensiva a tots els mitjans de comunicació la campanya. Pregaríem en el cas que estiguéssiu interessats en assistir-hi, ens confirméssiu la vostra assistència al llarg d’aquesta setmana.

Per altre banda ens plau així mateix, convidar-vos a l’acte de presentació oficial de la Campanya que durem a terme el proper dimecres 3 de maig a l’Aula Magna de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona a partir de les 18 hores. Us adjuntem a continuació el programa d’aquesta jornada.

Moltes gràcies pel vostre suport!

Àrea de presons

IRÍDIA-Centre per la Defensa dels Drets Humans

No
Comments

Tags:

abril 25th, 2017

El grup de dones Àrtemis us convidem a la presentació del llibre de Pilar Giner Mir, resistència i entrega, el proper dimarts 25 d’abril, a les 18:30 h, a la biblioteca de Singuerlin. És el primer llibre de la col·lecció Història de dones, re-volta i anticipació que és un recull d’històries de dones significatives de Santa Coloma, amb la voluntat de recuperar la seva memòria històrica i ens ajudin a anar avançant a les noves generacions.

Associació Colomenca de Dones Artemis

entrades relacionades

No
Comments

Tags:

abril 25th, 2017

Llibreria VEUSAMBVEU Los sueños de IDOMENI

Picalquers-Roig.

Jose Luis Ruiz Castillo

No
Comments

Tags:

abril 25th, 2017

Bon dia companyes de lluita!

Estem a 2 dies del DIA INTERNACIONAL PER LA VISIBILITAT LÈSBICA.

Segons l’Observatori contra l’homofòbia, els casos per lesbofòbia han anat en augment.

Visibilitzem-nos, ja que patim doble, o triple discriminació per ser dones, lesbianes i trans.

Fem xarxa feminista, necessitem sumar forces. Us volem convidar a participar a la manifestació que hem convocat per aquest dimecres 26 d’abril a les 19:30 a la plaça Universitat (Barcelona).

Teniu l’esdeveniment al Facebook: https://www.facebook.com/events/192253501292032/

1 abraçada,

https://attachment.outlook.office.net/owa/rosallunabt46@outlook.com/service.svc/s/GetAttachmentThumbnail?id=AQMkADAwATE0OTgwLTRlODctMDUxYS0wMAItMDAKAEYAAAO1Qxa3tQdmRK6Qh8wgfXUzBwCpMenpAFBYq0SzxMESpFpl6AAAAgEMAAAAqTHp6QBQWKtEs8TBEqRaZegAARk9ZYwAAAABEgAQAFFxIIOXXz9AkTRY9eGwJ10%3D&thumbnailType=2&X-OWA-CANARY=Ub1trU9zSUiSLVB1orAfj0ALSyPoi9QYotKBJDXE0dlikrkEgVYd0OzoaR9sZQDBoQWNY0REyHY.&token=9c79a16c-b34e-4bb0-b72a-0b18a248a4df&owa=outlook.live.com&isc=1

MANIFEST DIA INTERNACIONAL PER LA VISIBILITAT LÈSBICA – 26 ABRIL 2017
Avui, 26 d’abril, se celebra el Dia de la Visibilitat Lèsbica amb l’objectiu de posar sobre la taula
les reivindicacions i necessitats del col·lectiu.
Les lesbianes som doblement invisibilitzades per la societat cisheteropatriarcal: pel fet de ser
dones, i dissidents.
Com a dones lesbianes se’ns vol limitar el nostre rol en la societat: sotmeses a la voluntat i les
necessitats dels homes. El masclisme és lesbòfob en sí mateix perquè no accepta que les dones
ens puguem negar a ser l’objecte sexual dels homes, a fer-los de mares i de cuidadores, a fernos
càrrec de totes les feines que ells rebutgen perquè no s’adapten als seus paràmetres de
masculinitat. En definitiva, la sola existència de les lesbianes és en sí mateixa un cop dur al
patriarcat, i per això ens volen invisiblitzar, ens volen callades i submises, no fos cas que se’ns
pogués prendre com a referent. Cal treure’ns la bena que se’ns imposa a totes des de petites: a
les escoles, llibres, i mitjans de comunicació mostrant-nos només un model de ser dona,
d’estimar i de relacionar-se.
Malauradament, sovint també quedem relegades a un segon terme en la lluita pels drets
LGBTI, que no és immune a les dinàmiques androcèntriques i misògines que imperen en la
nostra societat. La dominació masculina està molt present també en l’activisme per les
llibertats sexuals, que sovint s’identifica i es gestiona únicament des de la perspectiva dels
homes gais. Cal continuar treballant per superar revertir aquestes dinàmiques i per impedir
que el patriarcat s’escoli per les escletxes de la lluita LGBTI, que és amplia, diversa, heterogènia
i sí, no ho negarem, no exempta de contradiccions. El cisheteropatriarcat ens afecta a totes, i
el que estigui lluny de la hipotètica norma, patirà més. Dona i lesbiana doble invisibilització i
discriminació, però ser dona, lesbiana i trans, triple discriminació i invisibilització.
A més a més, en espais de dones, les lesbianes també som oprimides, un àmbit en què tenim
presència des de fa moltes dècades però on no ens cansarem mai de treballar i incidir.
El nostre desig lesbià no obeeix a lògiques racionals, neix des del més profund de les nostres
entranyes i s’enfronta a tot i a tothom que intenti aturar-lo. I nosaltres volem donar-li la
importància que mereix, fer veure el nostre desig sense donar explicacions, sense demanar
perdó ni permís.
Les lesbianes tenim una llarga lluita —infinita!— per recuperar tots els espais que
l’heteropatriarcat ens ha robat. Aquest any ja tenim el dret a la reproducció assistida per
reempoderar-nos de la nostra capacitat reproductiva, però també volem viure lliurement la
nostra sexoafectivitat, sense por a represàlies de cap tipus, volem estar presents en tots els
discursos públics, volem construir referents, volem que la L no vagi davant només en la sigla
LGBTI sinó que volem estar realment al capdavant d’aquesta lluita en què hem jugat un paper
importantíssim i sovint poc reconegut.
L’aliança col·lectiva i l’autoorganització com a eina de lluita: combatem juntes la lesbofòbia. La
sororitat, la nostra millor arma.
Per tots aquests motius volem fer-nos veure avui 26 d’abril i cridar ben fort que les lesbianes,
bolleres, buch, tortilleres, i dones trans lesbianes exigim que se’ns reconegui el lloc que
ocupem a la societat, en la lluita feminista i per l’alliberament sexual, els 365 dies de l’any.
Fem-nos fortes i fem-ho juntes!
MANIFEST DIA INTERNACIONAL PER LA VISIBILITAT LÈSBICA – 26 ABRIL 2017
Avui, 26 d’abril, se celebra el Dia de la Visibilitat Lèsbica amb l’objectiu de posar sobre la taula
les reivindicacions i necessitats del col·lectiu.
Les lesbianes som doblement invisibilitzades per la societat cisheteropatriarcal: pel fet de ser
dones, i dissidents.
Com a dones lesbianes se’ns vol limitar el nostre rol en la societat: sotmeses a la voluntat i les
necessitats dels homes. El masclisme és lesbòfob en sí mateix perquè no accepta que les dones
ens puguem negar a ser l’objecte sexual dels homes, a fer-los de mares i de cuidadores, a fernos
càrrec de totes les feines que ells rebutgen perquè no s’adapten als seus paràmetres de
masculinitat. En definitiva, la sola existència de les lesbianes és en sí mateixa un cop dur al
patriarcat, i per això ens volen invisiblitzar, ens volen callades i submises, no fos cas que se’ns
pogués prendre com a referent. Cal treure’ns la bena que se’ns imposa a totes des de petites: a
les escoles, llibres, i mitjans de comunicació mostrant-nos només un model de ser dona,
d’estimar i de relacionar-se.
Malauradament, sovint també quedem relegades a un segon terme en la lluita pels drets
LGBTI, que no és immune a les dinàmiques androcèntriques i misògines que imperen en la
nostra societat. La dominació masculina està molt present també en l’activisme per les
llibertats sexuals, que sovint s’identifica i es gestiona únicament des de la perspectiva dels
homes gais. Cal continuar treballant per superar revertir aquestes dinàmiques i per impedir
que el patriarcat s’escoli per les escletxes de la lluita LGBTI, que és amplia, diversa, heterogènia
i sí, no ho negarem, no exempta de contradiccions. El cisheteropatriarcat ens afecta a totes, i
el que estigui lluny de la hipotètica norma, patirà més. Dona i lesbiana doble invisibilització i
discriminació, però ser dona, lesbiana i trans, triple discriminació i invisibilització.
A més a més, en espais de dones, les lesbianes també som oprimides, un àmbit en què tenim
presència des de fa moltes dècades però on no ens cansarem mai de treballar i incidir.
El nostre desig lesbià no obeeix a lògiques racionals, neix des del més profund de les nostres
entranyes i s’enfronta a tot i a tothom que intenti aturar-lo. I nosaltres volem donar-li la
importància que mereix, fer veure el nostre desig sense donar explicacions, sense demanar
perdó ni permís.
Les lesbianes tenim una llarga lluita —infinita!— per recuperar tots els espais que
l’heteropatriarcat ens ha robat. Aquest any ja tenim el dret a la reproducció assistida per
reempoderar-nos de la nostra capacitat reproductiva, però també volem viure lliurement la
nostra sexoafectivitat, sense por a represàlies de cap tipus, volem estar presents en tots els
discursos públics, volem construir referents, volem que la L no vagi davant només en la sigla
LGBTI sinó que volem estar realment al capdavant d’aquesta lluita en què hem jugat un paper
importantíssim i sovint poc reconegut.
L’aliança col·lectiva i l’autoorganització com a eina de lluita: combatem juntes la lesbofòbia. La
sororitat, la nostra millor arma.
Per tots aquests motius volem fer-nos veure avui 26 d’abril i cridar ben fort que les lesbianes,
bolleres, buch, tortilleres, i dones trans lesbianes exigim que se’ns reconegui el lloc que
ocupem a la societat, en la lluita feminista i per l’alliberament sexual, els 365 dies de l’any.
Fem-nos fortes i fem-ho juntes!

entrades relacionades

No
Comments

Tags: