l’altaveudetotes - el blog de Ca la Dona

Vela de Foque

Nom del grup: Vela de Foque

Vela de Foque som un grup de dones molt diverses que ens vàrem trobar en una “revolució interior” esperonada pel contacte amb el feminisme de la diferència. Algunes proveníem del feminisme de la igualtat, altres del feminisme autònom, altres de bagatges més o menys dispars. Hem estudiat a Duoda, sigui el màster sencer o assignatures al nostre aire i sentim la necessitat de seguir donant-li voltes, en presència i amb les altres, a aquesta pràctica feminista.
Ens reunim periòdicament des del 2011 per generar juntes allò que des del pensament de la diferència s’ha anomenat com “política del simbòlic”. Reflexionem partint de les figures del feminisme de la diferència (la genealogia femenina, la política primera, l’Ordre de la Mare, la llibertat femenina), de vegades entorn a textos, d’altres partint de les vivències de cadascuna, d’altres, senzillament, deixant-nos portar pel desig de l’altra o el propi, arrelat al cos. En un clima de confiança, de creativitat i de desig en femení.
 

Vela de Foque és un espai gestat per la necessitat nutritiva de la paraula.  Vela de Foque és la invenció que Marisé va parir per acollir les ganes i la fam de les altres. Vela de Foque és un camí, som dones nòmades que resseguim la sendera de les paraules. De vegades ens perdem, d’altres ens emboliquem, a voltes errem i de tant en tant trobem un horitzó de sentit que ens transforma. I és així que canviem (o almenys ho intentem) el món i la realitat que ens envolta. No som dones saberudes, som dones que busquem els tresors que el patriarcat va amagar durant segles sota les pedres. I ho fem amb la mateixa emoció i la mateixa ciència de qui surt al bosc a buscar bolets: fins que no el tens davant, no el veus. Vela de Foque és un espai en dansa, un atreviment, un experiment, una aventura, un collage.

 
El nom del grup el vam adoptar arran la lectura del capítol “La Vela de Foque” del llibre de l’autora Carmen Martin Gaite El cuento de nunca acabar. És un llibre dedicat a l’art de la narració i en aquest capítol interpretàvem el sentit de la Vela de Foque com un espai de mediació entre el mar i el vaixell navegant. Ens va agradar el simbolisme de la mediació utilitzat per l’autora i vam pensar que volíem deixar-nos conduir pel traç que l’autora imprimia en aquest text.
 
Ens agrada comptar amb l’aixopluc de Ca La Dona, seu acollidora de dones i de feminismes, que ens ofereix un espai simbòlic on el reconeixement a la genealogia  femenina és la principal expressió de llibertat relacional.