l’altaveudetotes - el blog de Ca la Dona

Lesbifem

Grup de Lesbianes Feministes de Barcelona

http://www.lesbifem.org/

info@lesbifem.org

El nostre grup es va formar amb la intenció d’aglutinar dones lesbianes que dintre de la Coordinadora Feminista de Catalunya treballaven en grups en diversos àmbits, com ara en la lluita pel dret a l’avortament o d’altres. Entre aquestes dones hi havia la necessitat de trobar-se per parlar de temes específics com a lesbianes, per tal que la qüestió del lesbianisme tingués una entitat pròpia dins del Moviment Feminista i no quedés encoberta o diluïda dins d’altres temes que, en aquell moment, eren capdavanters en la lluita feminista.

Les dones del Grup es van començar a trobar la tardor del 1986 als locals de la FAVB, on també es trobaven altres grups de la Coordinadora Feminista. El primer acte públic es va fer a les Cotxeres de Sants el febrer del 1987.
Ca la Dona no es va triar ben bé com a local del Grup, sinó que com a grup actiu dintre de la Coordinadora Feminista de Catalunya, vam estar en tot el procés d’ocupació de la casa de Font Honrada i en totes les accions que van possibilitar que finalment les dones aconseguíssim un local per a nosaltres, Ca la Dona.

El Grup de lesbis va ser, durant força temps, el grup més nombrós de tots els que hi havia a Ca la Dona, quan encara era a la Gran Via, i des de sempre ha estat implicat i actiu en el seu funcionament.

El nostre objectiu bàsic és ser un punt de trobada per a dones que es considerin lesbianes i feministes. Un punt d’intercanvi d’opinions, un referent on sentir-se acollida entre iguals, on poder debatre, compartir… En aquest sentit, hem anat creant “espais” propis de diferents característiques: festes, revista, debats, audiovisuals, Bollobàsquet, GEL. ?Grup Excursionista de Lesbianes?, etc.
Un altre objectiu fonamental que ens hem proposat és el de possibilitar-fomentar-afavorir la presència i visibilitat de les lesbianes dintre del Moviment feminista, del Moviment Homosexual, a la xarxa de moviments socials, als mitjans de comunicació i a la societat en general.
És molt important per a nosaltres que a tots els àmbits de treball de dones es tingui en compte el lesbianisme, perquè hem constatat que, malgrat haver-hi lesbianes treballant a tots els àmbits de l’ampli i divers Moviment feminista i en altres moviments socials, el tema del lesbianisme queda sempre en un segon lloc.
Així mateix, el pas dels anys ens ha mostrat que s’han aconseguit reivindicacions feministes històriques –com el dret a l’avortament, la llei de divorci, l’accés de les dones a les administracions, etc. – però que la “normalització” del fet homosexual no ha seguit el mateix ritme i que, pel que fa a les lleis al voltant del tema de l’homosexualitat –adopció, herències, matrimoni, etc. – el més calent és a l’aigüera.

La relació amb altres grups, tant de Ca la Dona com de fora, existeix i ha existit sempre. Com ja s’ha dit el nostre grup va néixer lligat a la Coordinadora Feminista de Catalunya, i la nostra història està absolutament lligada a la història del moviment de dones a casa nostra d’aquests darrers anys. Participem amb els altres grups de dones en actes concrets, com ara les celebracions del 8 de març o campanyes reivindicatives concretes: solidaritat, denúncies, etc.

Estem adherides a la Xarxa Feminista, nascuda de les Jornades del maig de 1996 i a la qual desitgem una llarga i profitosa vida.
Un altre lligam fonamental és el que tenim amb els altres grups del Moviment Homosexual –gais i lesbis– de Catalunya i de l’Estat. Amb els altres grups de gais i de lesbianes es mantenen relacions per organitzar activitats com les celebracions del 28 de juny o algunes campanyes concretes.

Arran del procés cap a les Jornades “20 Anys de Feminisme a Catalunya” celebrades el maig de 1996, es va formar una Plataforma Unitària dels Grups de Lesbianes de Catalunya, que està afavorint que els diferents grups es coneguin millor i trobin vies de comunicació i d’acció comunes. Que s’estigui fent aquest àmbit continuat de trobada dels diferents grups de lesbianes de Catalunya és un fet històric que ens enorgulleix com a lesbianes i ens engresca com a grup a treballar encara més.
En aquesta mateixa línia de comunicació amb altres grups de lesbianes també estem connectades amb la Xarxa de Grups de Lesbianes de l’Estat espanyol, que va celebrar la seva primera trobada el darrer mes de novembre de l’any 1996 a Madrid.

Ens reunim a Ca la Dona tots els dijous a partir de les 20 hores.