l’altaveudetotes - el blog de Ca la Dona

E ‘ Waiso Ipola

E’Wapiso Ipola està formada per dones immigrades guineanes residents a Barcelona. El nostre grup va néixer el 1991. E’Waiso Ipola significa, en bubi, llengua autòctona de l’illa Bioko, abans Fernando Poo, “dona: aixeca’t, lluita, dignifica’t…”. Malgrat que tingui un nom bubi, és un grup obert a la participació de qualsevol dona que vulgui col·laborar amb nosaltres i crear el projecte que significa E ‘ Waiso Ipola. La idea de formar una associació de dones guineanes va sorgir de manera espontània, com a resposta a la indignació provocada per la incoherència política i social que estem vivim que, per una banda, impedeix que qui vulgui pugui tornar a Guinea i, per l’altra, fa que en aquest país se’ns consideri ciutadanes de segona categoria.

L’objectiu d’aquesta associació és doble: cultural i social. Pel que fa a l’aspecte cultural, ens centrem, per una banda, en la formació i la promoció de les dones que formem part del grup, d’altres dones immigrades i d’altres minories ètniques i, per l’altra, intentem fomentar l’estudi i la divulgació de cultures minoritàries -com la nostra- poc estudiades i poc conegudes. Pel que fa al component social, pretenem donar serveis assistencials humanitaris als col·lectius de minories culturals i ètniques. També cooperem amb altres grups i entitats que tenen entre els seus objectius la “integració” de dones immigrades d’origen no comunitari, així com el desenvolupament de programes de desenvolupament en els seus països d’origen. Per aconseguir els nostres objectius, realitzem les següents activitats:

- Seminaris de formació interna i “berenars amb les dones d’ E’Waiso Ipola” adreçats a cercar un espai de coneixement, de reflexió i d’intercanvi d’experiències, tant d’aspectes relacionats amb la nostra cultura, com d’aspectes relacionats amb la problemàtica que tenim com a dones immigrades.

- Programa d’integració. En aquest programa contemplem tot un seguit d’activitats encaminades a conèixer la societat catalana, així com a l’intercanvi de reflexions i d’experiències amb el moviment feminista, i altres moviments socials, catalans.

- Participació activa dins el moviment català antiracista i de solidaritat amb els pobles.

- Participació amb xarxes europees i internacionals de grups que tenen objectius semblants als nostres. El grup va triar l’espai de Ca la Dona per fer les trobades perquè és un espai de dones, on ens hi dones de diferents procedències, sobretot geogràfiques. Hi som diferents grups de dones immigrants. En el lloc on ens reunim no hi ha cap problema, i l’espai comú també es comparteix, cosa que facilita les trobades dels caps de setmana. El principal obstacle que tenim és de tipus econòmic. No podem treure la nostra revista de manera regular. Si poguéssim fer més activitats pensem que ens engrescaríem més, i d’altres dones també. Ens trobem els dimarts a partir de les 20 hores.

WEB: http://www.waisoipola.org