l’altaveudetotes - el blog de Ca la Dona

Al’ Wafa

Al-Wâfa és un grup de dones magribines que sorgeix l’últim trimestre de l’any 1995. El grup es va formar arran de compartir un taller de planificació familiar i traduir un díptic del centre de planificació a la llengua àrab per facilitar a altres dones àrabs la informació que contenia. El primer objectiu del grup era trobar una feina remunerada, des d’una situació en què no en teníem cap, tot i que sabem fer moltes coses. Va sorgir així la idea de crear una cooperativa de pastes àrabs. Per tant l’associació que hem creat sorgeix com a projecte per fer-nos un lloc en el mercat laboral, davant les discriminacions que ens impedien aprofitar els nostres propis recursos i coneixements. A partir de la idea de la cooperativa vam tenir l’oportunitat de publicar el llibre La cuina marroquina, i ara estem en el procés de formalitzar una associació.

Els nostres objectius giren al voltant de la creació, algun dia, d’una cooperativa, encara que de mica en mica anem ampliant el tipus de treball que es duu a terme des del grup. Les activitats que realitzem com a grup són, fonamentalment, la comercialització, amb el funcionament com a cooperativa, de les pastes àrabs que preparem, i els tallers de cuina, pastes i té àrabs a través dels quals difonem aspectes de la nostra cultura. També organitzem i participem en xerrades sobre qüestions culturals i sobre la nostra situació com a dones immigrants, en part per les peticions que ens fan altres grups i col·lectius, i també alguns mitjans de comunicació. També portem a terme una certa formació continuada per mitjà de diferents cursos (manipuladora d’aliments, llengua castellana, etc.).
La difusió dels nostres tallers es fa fonamentalment per mitjà d’algunes organitzacions que ens coneixen, i molt pel sistema boca orella.

Tot i que estem en un moment encara inicial del nostre procés de formació com a grup, els objectius concrets que tenim, sempre amb la vista posada en arribar a crear una cooperativa, es van ampliant en la direcció de dur a terme un projecte d’autoformació i autoocupació. També ens agradaria crear mecanismes per tenir algun tipus de relació amb més dones àrabs i fer que participin en el nostre projecte. Per ara la nostra activitat se centra més en l’exterior que no en el mateix grup, però això és una situació de la qual encara hem parlat poc. Els nostres contactes generalment són amb grups i entitats que ens demanen tallers o xerrades, com SOS Racisme i Món-3; hem participat en jornades al Pati Llimona, al Centre Cívic La Sedeta, a la Festa de la Diversitat, etc. També hem tingut i tenim contacte amb Càritas (grup d’ajuda mútua de dones marroquines) i amb el centre de planificació familiar Erasme Janer.

A l’hora d’escollir Ca la Dona com a seu del grup, els criteris van ser fonamentalment la llibertat de continuar sent Al-Wâfa, sense haver d’integrar-nos ni “diluir-nos” en una altra organització, i també l’accés a una cuina on poder preparar les nostres pastes. El funcionament de la casa ens agrada, i l’ambient també, encara que totes sempre tenim pressa i no podem relacionar-nos gaire. Ens agradaria que fos més gran. El problema més notable que tenim per relacionar-nos a Ca la Dona és que les reunions i assemblees sempre són en català, i nosaltres hi anem, però no ho entenem i ens n’hem d’anar o fer que alguna dona ens ho vagi traduint. Més en general, tenim menys problemes en les nostres activitats com a associació que no en la vida quotidiana, on sí que ens trobem amb el racisme. Ens encanta fer els tallers, que també és una manera de conèixer gent. A més del grup, també tenim la família, la feina, l’estudi, i ens falta temps. Per ara ens han demanat molts tallers, pastes i xerrades en moments concrets, com quan se celebra la Festa de la Diversitat, i és quan tenim més feina. Ens trobem els divendres per la tarda.

Aquest grup està en repòs.