l’altaveudetotes - el blog de Ca la Dona

Associació de Dones Juristes

L’Associació Dones Juristes (antiga Associació Catalana de Dones de Carreres Jurídiques) va constituir-se a Barcelona l’any 1989.

Els seus objectius són:

- Seguir la legislació i jurisprudència que afecti a les dones.
- Treballar per aconseguir la igualtat de drets i obligacions entre dones i
homes en tots els àmbits de la societat.
- Promoure la col·laboració entre totes les dones juristes per aconseguir una
societat més fraternal i solidària.
- Prestar assistència i serveis jurídics a les dones.

 

Dades de contacte:

Domicili: Aribau 143, 4rt 2a

Horari d’atenció telefònica: dilluns a dijous de 9:30 a 14h i de 16:30 a 20h, i divendres de 9:30 a 14:30h - Telèfon: 93-3220617

web: http://www.donesjuristes.com/        e-mail: donesjuristes@worldonline.es  

 

L’Associació forma part de la Fédération Internationale des Femmes des Carrières Juridiques (FIFCJ), fundada a París l’any 1928.

És sòcia cofundadora de l’Associació Europea de Dones Advocades (EWLA), constituïda a Berlín l’any 2000.

Vam formar part de la Comissió Tècnica del Projecte Europeu VIOLETA, presentat per la Federació de Dones Progressistes del Baix Llobregat, dins del programa DAPHNE contra la violència de gènere, per la creació d’un manual de bones pràctiques per a professionals.

Formem part també de la Federació Catalana d’Organitzacions Catalanes pels Drets Humans (FCONG); de la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR); de l’Observatori pels Drets Humans; som membres del Consell Assessor de Barcelona per la Carta Europea de Drets Humans a les Ciutats, de la Comissió Permanent del Consell de la Dona de l’Ajuntament de Barcelona, del Consell
Nacional de Dones de Catalunya, i de la Xarxa de Dones contra la Violència.

Col·laboracions i campanyes

 Hem col·laborat amb d’altres associacions en pro de la pau i de la justícia al tercer món, així com en campanyes contra les violències a les dones.

L’any 1999 vam constituir a Ca la Dona, conjuntament amb l’Associació Tamaia, el que hem anomenat Un Espai pels Drets de les Dones, on cada dimecres, de forma gratuïta i rotatòria, companyes de la nostra associació presten assessoria jurídica gratuïta a les dones que acudeixen al servei. Durant l’any 2001 vam endegar un nou servei, també als locals de Ca la Dona, d’assistència jurídica a dones immigrants.

Des de l’any 2000, mantenim un Conveni d’Assistència jurídica a dones amb l’Oficina Tècnica del Pla d’Igualtat de la Diputació de Barcelona.

Des de novembre de 2001 mantenim un conveni de col·laboració amb la Regidoria Igualtat Dona-Home de l’Ajuntament de Sabadell per facilitar orientació jurídica a dones a l’espai d’orientació jurídica, personal i social obert a l’efecte per la Regidoria.

 Des de l’any 2001 prestem assessoria jurídica a immigrants al casal de barri La Prosperitat, dins del projecte Casal de barri amb els drets dels immigrants.

 Al setembre de 2002 vam signar un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona per a prestar assessoria jurídica a dones als districtes de la ciutat. Actualment el servei es presta als districtes de l’Eixample, Les Corts, Nou Barris, Horta-Guinardó, Sant Martí, Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi i Sants-Montjuïch.

 Al setembre de 2005 vam signar un conveni amb l’Ajuntament de Sant Just Desvern per a prestar assessorament jurídic a dones d’aquesta població.

 A l’octubre de 2005 vam signar un conveni amb l’associació Àmbit Dona per a prestar assessorament jurídic a treballadores sexuals.

Reconeixements i premis

L’any 2002 vam rebre un homenatge per part de l’Ajuntament de Barcelona, per la nostra lluita contra la violència de gènere.

 L’any 2004  vam rebre el Premi Convivència, atorgat per la fundació Rafael Campalans, vinculada a UGT.

 L’any 2005 vam rebre la distinció de la Creu de Sant Jordi, en reconeixement a la nostra trajectòria en l’àmbit de la promoció i la defensa de les dones.

Projectes i estudis

 Durant l’any 2000 vam realitzar dos amplis treballs d’investigació, un sobre les pensions alimentícies en Dret de Família, investigació que es va dur a terme a 5 jutjats de Família de Barcelona, sobre 3.317 expedients, i l’altre, sobre el tractament judicial dels processos seguits per maltractaments familiars a l’àmbit de la ciutat de Barcelona, amb un estudi de totes les denúncies presentades durant l’any 1999 a 10 jutjats d’Instrucció (un 30% del total de jutjats). Aquests treballs es van presentar el mes de març de 2001 en el fòrum “Dues cares de la violència contra les dones: L’impagament de pensions i els maltractaments”, on van participar representants de diverses instàncies polítiques i del Consejo General del Poder Judicial.

 L’any 2004 vam elaborar el dictamen “L’abordatge integral de la violència contra les dones a Catalunya. L’estat de la qüestió des d’una perspectiva socio-jurídica”, encarregat per l’Institut Català de les Dones.

 Entre l’any 2004 i l’any 2005, vam redactar, per encàrrec de l’Institut Català de les Dones, les bases per a la futura Llei dels Drets de les Dones per a l’eradicació de la violència masclista.